معمولا پزشک برای بهبود انحراف یا سایر عارضه های ستون فقرات مانند اسپوندیلولیز مهره کمری، فتق دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی و... به بیماران توصیه می‌کند که از انواع کمربند یا گردنبند طبی استفاده کنند.

استفاده از کمربند طبی یک درمان ایمن و غیر تهاجمی برای جلوگیری از مشکلات آینده یا کمک به بهبودی وضعیت فعلی بیمار است. این کمربندهای طبی ابزار موثری برای درمان عارضه های ستون فقرات هستند.

در واقع بیش از 99 درصد از پزشکان ارتوپد استفاده از کمربندهای طبی را توصیه می‌کنند. بیش از 30 نوع کمربند برای عارضه های ستون فقرات وجود دارد. در این مقاله چند نوع رایج و چرایی استفاده از آنها را توضیح میدهیم.

گردنبندهای طبی

 


گردنبندهای طبی کاربردهای فراوانی دارند و برای ایجاد ثبات در ستون فقرات پس از جراحی گردن، ضربه به گردن یا به عنوان جایگزینی برای جراحی استفاده می‌شوند. این گردنبندها انواع مختلفی دارند از جمله: گردنبندهای نرم که انعطاف پذیرند و دور گردن قرار میگیرند. این گردنبندها معمولا پس از گردنبندهای سفت برای درمان اصلی استفاده میشوند.

گردنبند طبی فیلادلفیا: این گردنبند بسیار سفت دارای یک قطعه جلو و عقب است که با نوار چسب به طرفین متصل میشود. معمولا باید 24 ساعته استفاده شود تا زمانی که پزشک به شما دستور دهد آن را بردارید. این گردنبند برای شرایطی مانند: شکستگی گردن، جراحی فیوژن گردن یا فشار گردن استفاده میشود. نوع مشابه دیگر آن گردنبند طبی میامی است.

آتل SOMI (Sterno-Occipital Mandibular Immobilization): نوعی گردنبند طبی که گردن را در یک خط مستقیم که با ستون فقرات مطابقت دارد نگه میدارد. از گردن آسیب دیده حمایت میکند و از حرکت سر در اطراف جلوگیری میکند. حین استفاده از این نوع گردنبند نمیتوانید گردن خود را خم کنید یا بچرخانید. محدودیت حرکت به عضلات و استخوان ها کمک میکند تا ترمیم شوند.

اگر به معنای نام این گردنبند نگاه کنید بهتر متوجه خواهید شد که چه عملکردی دارد: sterno به معنای قسمت بالایی و میانی سینه شما است. Occipital به معنای پایه جمجمه است. Mandibular به فک و چانه اشاره دارد و Immobilization به معنای بی حرکتی است.

گردنبند SOMI روی قسمت هایی که به ان اشاره شده پوشیده میشود. ابتدا یک قطعه روی چانه قرار میگیرد. سپس قسمت چانه توسط یک اکستنشن فلزی به قطعه ای که روی سینه قرار میگیرد وصل میشود و در نهایت قطعه قفسه سینه روی قسمت بالایی و میانی سینه قرار میگیرد و به نوعی مانند یک جلیقه است. این گردنبند کمی پیچیده و دست و پا گیر است اما پشتیابی عالی برای گردن آسیب دیده ایجاد میکند.

گردنبند طبی  هاله (Halo): هدف اصلی از طراحی این گردنبند بی حرکت کردن سر و گردن است. گردنبند هاله سفت ترین گردنبند است. فقط پس از جراحی پیچیده ستون فقرات گردنی یا در صورت وجود شکستگی ناپایدار گردن استفاده میشود.

این گردنبند دارای یک حلقه تیتانیومی است که دور سر میچرخد و با چهار پین فلزی روی جمجمه محکم میشود. سپس حلقه توسط چهار میله به جلیقه ای که روی سینه پوشیده میشود وصل میشود.

جلیقه وزنی را برای  نگه داشتن حلقه و گردن به طور ثابت در جای خود فراهم میکند. این گردنبند باید 24 ساعته استفاده شود تا زمانی که آسیب ستون فقرات بهبود یابد.

کمربندهای طبی

کمربند تروکانتریک (Trochanteric): کمربند تروکانتریک معمولا برای درد مفصل ساکروایلیاک یا شکستگی لگن تجویز میشود. کمربند در اطراف لگن، بین تروکانتر و برجستگی ایلیاک (لگن) قرار میگیرد. عرض آن حدود پنج تا هشت سانتی متر است و مانند یک کمربند معمولی از جلو دو سر آن به هم قلاب میشوند.

کمربند سالکروایلیاک (Sacroiliac)  و لومبوساکرال (Lumbosacral): کمربند لومبوساکرال به تثبیت کمر کمک میکند. این کمربند ها معمولا از پنبه سنگین ساخته میشوند که با گیره های سبک وزن تقویت شده است.

فشار را میتوان از طریق توری های کنار یا پشت کمربند تنظیم کرد. عرض این تسمه های بین 10 تا 15 سانتی متر و 20 تا 30 سانتی متر است. کمربند ساکروایلیاک برای جلوگیری از حرکت با وارد کردن فشار روی مفصل بین استخوان لگن و ساکروم (پایه ستون فقرات) استفاده میشود.

کرست: کرست‌ها استحکام و پشتیبانی را برای پشت فراهم میکند. کرست ها میتوانند از نظر طول متفاوت باشند. بسته به شرایط بیمار کرست کوتاه تر یا بلند تر تجویز میشود. کرست کوتاه معمولا برای کمر درد استفاده میشود اما کرست بلندتر برای مشکلات قسمت میانی تا پایینی ستون فقرات سینه استفاده میشود.

کرست ها نوعی کمربند طبی برای مشکلات پشت هستند که تا روی باسن را میپوشانند و اغلب با تسمه های شانه نگه داشته میشوند. این کرست ها پایه های فلزی دارند که استحکام و پشتیبانی مناسب را برای پشت ایجاد میکند.

کمربند های سفت و سخت: این کمربند ها معمولا برای کمر درد و بی ثباتی تجویز میشوند. اگر برای حمایت از ستون فقرات به استحکام بیشتری نسبت به تکیه گاه های استاندارد پشتی نیاز باشد اغلب کمربندهای ستون فقرات با قاب سفت و سخت تجویز میشوند.

این کمربندهای سفت معمولا متشکل از عمودهای پشتی هستند که به ستون فقرات کمری (پایین) و لگن و نوارهای قفسه سینه میرسند. همچنین تسمه های پارچه ای روی کمربند به ناحیه جلو فشار وارد میکند.

کمربندهای هایپراکستنشن: این کمربند برای جلوگیری از خم شدن بیش از حد طراحی شده است و اغلب برای درمان شکستگی های فشاری که در اطراف محل اتصال ستون مهره های سینه ای و کمری رخ داده اند تجویز میشود. همچنین میتوان از کمربند برای بهبودی پس از فیوژن ستون فقرات استفاده کرد.

این کمربند ها با محدود کردن خم شدن ستون فقرات سینه ای و کمری امکان فشار قدامی مهره های قفسه سینه را فراهم میکند.

کمربندهای هایپراکستنشن دارای یک چهارچوب فلزی مستطیل شکل هستند که به قسمت فوقانی جناغ و استخوان شرمگاهی/پوبیس فشار وارد میکند. این امر باعث تقویت ستون فقرات میشود. فشار مخالف روی مهره دهم در ستون فقرات قفسه سینه اعمال می‌شود.

کمربندها چیزی را که تثبیت سه نقطه ای نامیده میشود از طریق پد کمری جلویی، یک پد سینه و یک پد پشتی در سطح شکستگی برای ستون فقرات فراهم میکند. با اعمال فشار در سه نقطه (استرنوم، پوبیس و لومبوساکرال عقب) ستون فقرات کشیده میشود.

جناغ استخوانی باریک و مسطح در قسمت جلویی وسط قفسه سینه قرار دارد. قفسه سینه قسمتی از بدن بین قاعده گردن و دیافراگم تحتانی است.

رایج ترین انواع بریس های هایپراکستنشن نایت تیلور و جیوت هستند.

کمربند های قالبی: این ژاکت ها برای پخش کردن گسترده فشار در یک ناحیه بزرگ طراحی شده است و با بی حرکت کردن گردن تا باسن باعث توزیع یکنواخت فشار میشود و فشار را از نواحی پربار یا ناپایدار خارج میکند. این ژاکت ها در ابتدا از گچ پاریس ساخته میشدند اما در حال حاضر معمولا از پلاستیک قالبی ساخته میشوند.

کمربندهای لیفتینگ بلت: این کمربندها برای کاهش فشار کمر و خستگی ماهیچه ای که ممکن است در هنگام بلند کردن اجسام سنگین ایجاد شود طراحی شده اند. کمربند دور کمر میچرخد و ناحیه کمر ستون فقرات را میپوشاند و از جلو بسته میشود. این کمربند ها معمولا از پارچه یا برزنت ساخته میشوند.

کاربردهای بالینی

کمربندهای طبی بیشتر برای درمان موارد زیر استفاده می‌شوند: کمردرد، ضربه، عفونت، ضعف عضلانی، مشکلات گردن و پوکی استخوان. کمربندهای طبی برای بی حرکت کردن و حمایت از ستون فقرات در مواقعی که بیمار نیاز به درمان دارد طراحی شده اند. کمربند های طبی بسته به مدل مورد استفاده میتوانند ستون فقرات را در حالت خنثی، عمودی، بیش از حد کشیده یا خمیده قرار دهند.

هدف استفاده از کمربندطبی برای ستون فقرات

 


کمربند طبی ستون فقرات به دلایل مختلفی استفاده میشود مانند: کنترل درد، کاهش احتمال آسیب بیشتر، امکان بهبودی، جبران ضعف عضلانی یا جلوگیری از تغییر یا اصلاح آن. کرست ها و کمربندهای کمری به طور خاص شکم را فشرده میکنند که باعث افزایش فشار داخل شکم میشود.

این عمل باعث میشود فشار روی ستون مهره های تخلیه شود و تا حدی باعث تسکین وضعیت بیمار شود.

دلایل دیگری هم برای استفاده از کمربندهای طبی وجود دارد. یکی از این تئوری ها این است که آنها پوست را عایق میکنند و گرمای بیشتری تولید میکنند که احساس درد را کاهش میدهد.

در نتیجه بسیار شبیه به پد گرمایشی عمل میکنند. دلیل دیگر این است که افزایش فشار شکم باعث ایجاد تکیه گاه هیدرولیکی برای کمر میشود. در نهایت برخی حرکات میتوانند باعث ایجاد فشار در مولد های درد در قسمت پشت شوند. کاهش دامنه حرکتی با استفاده از کمربند ممکن است این نوع درد را تسکین دهد.

معایب احتمالی کمربندهای طبی

اگر چه اثرات استفاده از کمربند های طبی در درجه اول مثبت است اما میتواند در اثر عدم فعالیت باعث از دست دادن عملکرد عضلانی شود. استفاده از کمربند گاهی میتواند منجر به اعتیاد روانی شود به طوری که حتی زمانی که بیمار بهبود یافته و آماده برداشتن کمربند است برای حمایت فیزیکی به آن احساس وابستگی دارد.

منبع: فروشگاه لوازم ارتوپدی امید